aktualizováno: 31.12.2023 14:29:22

Patterdale Terrier - ch.st. Srdcové eso

PT Festival 2008 + 2010

 

3. German Patterdale Terrier  Festival 2010 

10. + 11. 7. 2010    Konigsbach - Stein, Germany

 

JUDGE: Robert Booth ( Ireland/France )

  

 Robert Booth as a  judge (Clermont, Florida, 2008)

Robert Booth je známý a uznávaný chovatel patterdale teriérů, který žil v Irsku. Kromě  patterdale teriérů choval ještě Lurchery ( u nás neznámé " plemeno " kříženců chrtů, s vynikajícími loveckými vlohami ).  Od R. Bootha  jsem dovezla v roce 2000 pro český chov psa Booth´s Tomi, který v českém chovu zanechal více než 100 potomků ve vysoké pracovní kvalitě. Jeho matkou byla špičková pracovní fena Booth´s Tonic, na které založil svůj kvalitní chov. Tato fena se stala matkou mnoha pracovně vynikajících patterdalů, kteří jsou dnes v chovu po celém světě.Otcem Toma byl Booth´s Miléo, který je taktéž velmi vyhledávaným plemeníkem patterdale teriéra po celém světě.

 

Foto feny Booth´s Tonic:

 

 Booth´s Tonic

( matka Booth´s Tomi) - zranění na pravém pysku Tonic  je od jezevce )

foto Booth´s Miléo:

 Booth´s Miléo ( otec Booth´s Tomi a také otec Fulford´s Choco Lady, importované do ch.st. Srdcové eso z USA)

 

 

Pan Robert Booth v současné době žije ve Francii ( www.patterdale-terrier.fr/WD120AWP/WD120Awp.exe/CONNECT/Kennel_Manager_Web).

......................................................................................

Fotografie z Festivalu ( autoři : Jan Konvička, Roman Nemesszeghy, a něco je také ode mne )

fotografie najdete zde:

ladych.rajce.idnes.cz/ptdf_1/ 

ladych.rajce.idnes.cz/ptdf_2/ 

ladych.rajce.idnes.cz/ptdf_3/ 

ladych.rajce.idnes.cz/ptdf_4/ 

ladych.rajce.idnes.cz/ptdf_5/ 

Festival Patterdale teriérů se koná každé dva roky již od roku 2006. Tentokrát poprvé nebyl v Pforzheimu, ale ve vesnici,  asi 10 km vzdálené. Nejsem žádný pilot, anglicky ani německy neumím, a potřebovala jsem na Festival vzít víc psů. Původně jsem chtěla jet naším Berlingem, ale nakonec jsem byla ráda, že mi manžel půjčil našeho stařičkého Forda Transit, přezdívaného " Modrý šíp ". Podařilo se mi sehnat i řidiče a tlumočníka, a tak nakonec do Německa jela  česko-slovenská výprava  ve složení: Jan Konvička, Roman Nemesszeghy, Linda, já , a kupa psů. Pan Konvička vzal s sebou Oryxe, z našich jeli Mordred, Berry, Ori, Anuka, Ibbi, Jezinka, Edith a Xibi. Řízení Modrého šípu se ujali pan Konvička a pan Nemesszeghy, a tak jsme vyrazili na dalekou cestu přes celé Německo. Řeči o šikaně českých řidičů v Německu se kousek za hranicemi ukázaly jako pravdivé. Haltli nás velmi rychle a následovala kontrola. Chtěli vidět pouze doklady od lidí, které si odnesli do svého vozidla, a důkladně kontrolovali. Pan Konvička se ukázal jako dokonalý tlumočník, když zahájil konverzaci s policisty jejich rodnou řečí a s takovým německým přízvukem, že by se za něj nestyděl ani rodilý Němec. Tím jsem zjistila, že problém s tlumočením by  se mohl jevit na Festivalu jako mnohem menší, než jsem původně předpokládala. Upřímně jsem se z toho radovala. Cesta tam uběhla velmi  rychle a v pohodě. V noci byly silnice téměř prázdné, a tak se jelo nádherně. Přijeli jsme s dostatečným předstihem, a tak chlapi ještě na chvilku zavřeli oči, aby si odpočinuli. Však je čeká ještě cesta domů za volantem, a to budou každou minutku odpočinku opravdu potřebovat. Cvičiště, na kterém se Festival konal bylo krásné, prostorné, ovšem výstavní kruh byl na volné ploše beze stínu. A protože jezdíme vždy vybaveni, rozbalili jsme párty stan přímo u kruhu, a pejsky jsme nechali ve stínu stromů za cvičištěm. Vypadali jsme sice divně, protože všichni ostatní účastníci seděli na dřevěných lavičkách vedle výstaviště, kde byl také stín, ale to nám v nejmenším nevadilo. Chtěli jsme být všichni čeští a slovenští zástupci spolu, a trošku popovídat. Na výstavě jsme se totiž ještě setkali s panem Jurajem Ružou a jeho přítelkyní Veronikou Klinkovou, majiteli fenky Inka Srdcové eso ( má přezdívku TARA), kteří se do Německa na Festival jeli podívat a účastnit se . Svůj výlet spojili také s prohlídkou místních pamětihodností, takže si výlet krásně užili nejen z pejskařského hlediska. Za Slovensko tam tedy byli tři zástupci ( Juraj, Veronika a Roman Nemesszeghy ). No, a jak už to tak u mne bývá, zase jsem zaměstnala všechny přítomné svými psy a foťákem. Z pana Konvičky se vyklubal nejen skvělý tlumočník, ale i úžasný fotograf, takže výsledné snímky, které můžete obdivovat na "rajčeti " jsou z  největší části jeho. Fotil pěkně ale i Roman Nemesszeghy , takže fotek je opravdu hodně. Obrovskou radost z nich mají i pořadatelé, kteří fotit nestíhali, a tak za ty naše byli opravdu vděční. Ale k samotné výstavě:

Trochu jsem se děsila posuzování, protože jsem pana Bootha znala jako chovatele, nikoliv jako rozhodčího. Nicméně mne mile překvapil. Znal techniku posuzování, uměl sahat na psy a každému psu se pečlivě věnoval. Při 35°C to byl také úctyhodný fyzický výkon. Mile mne překvapilo, že dával přednost psům drobnějších postav, pečlivě hlídal šířku hrudníků a výšku psů, stejně tak neopomíjel kontrolovat skusy. Nezapomněl ani kotrolu zálomků na ocasech, kýly, kontroloval vnitřky uší a kvalitu, hustotu a délku srsti. Hrubosrstých jedinců na výstavě výrazně oproti minulým letům ubylo, možná  i proto, že letos chyběl Rony Cloot z Belgie, který je v chovu s oblibou používal. Škoda, na jeho psy jsem se těšila nejvíce. Ale na druhou stranu zde nechyběl Mauricio Bramati z Itálie, a několik psů přijelo i z Dánska, Švýcarska, Holandska a své zastoupení zde mělo i Slovensko a Česko. Německá účast samozřejmě byla nejpočetnější. Celkem bylo vystavováno 63 patterdalů, což je výrazně méně, než v roce 2008. Jo, jo, krize zřejmě dohnala k šetření i mnoho majitelů patíků.

Za mladé fenky ( kategorie 4 - 10 měsíců ) náš chov reprezentovaly mladičká Ori a importovaná Anuka. Obě jsou cca sedmiměsíční, a obě se velmi líbily. Zejména pan rozhodčí ocenil mini rozměry jejich hrudníků. Ori vyhrála kategorii a Anuka byla druhá.

Následovala třída  Mordreda, který má ovšem své autistické pubertální období na vrcholu, a tak se s rozhodčím odmítl bavit. A protože ho ten chlap obtěžoval i když mu několikrát naznačil, aby ho nechal na pokoji, nakonce se rozhodnul, že by ho měl vlastně sežrat. Naštvanej Mordík pana rozhodčího nezaujal, ačkoliv se mu po fyzické stránce moc líbil ( opět ocenil ideální stavbu hrudníku, souladnou stavbu těla, a také krásný pohyb ), nakonec nebyl mezi první tři vybrán. Prostě tam byli lepší, a hlavně - s lepší náladou :-).......................

Dále se pokračovalo všemi třídami psů - samců. Bylo mi líto, že jsem tam nenašla jediného, který by mi stál za cestu do zahraničí na krytí. Tak to budeme zase muset pytlikovat chov jen u nás doma, nebo se pokusím opět  nějakého psa dovézt, na čemž neustále intenzivně pracuji. Ale opravdu to není snadné, přece jen už máme jistým způsobem poměrně širokou krevní základnu, které se potřebuji vyhnout, a dovézt jedince nepříbuzného.

Překvapením pro mne bylo vítezství Berryho, který se panu rozhodčímu líbil tak, že nelenil a šel se mne zeptat, co že to je za pěkného psa s ideálními rozměry. Pochválil výběr tohoto psa jako naší další volbu krycího psa pro český chov. Opět jsme stoupli s českým chovem v ceně. Máme vynikajícího psa, který je plně v typu, a navíc je krevně pro Evropu dobře využitelný. Slova pana Bootha : " very, very nice dog, very very good dog," s uznalým pokyvováním a pozdější kontrolou jeho původu, byla pro mne rajskou hudbou, a je to jeden z okamžiků, který ve mně nechal hluboký dojem. Pan rozhodčí sám dobře ví, že chov PT je velmi složitou záležitostí. On sám choval a chová na poměrně větších psech, kteří ovšem výborně pracují. Jejich velikost a mohutnost je ovšem dost limitující pro práci pod zemí. Proto tolik cenil a vyzdvihoval menší jedince s hrudníkem, dobře umožňujícím pracovat v hloubce pod zemí. A dlužno dodat, že takových bylo na výstavě v samčí populaci opravdu velmi málo. Osobně jsem zahlédla tak tři. Berry je tedy opravdu velmi slibným psem, který náš chov pomůže udržet ve velikostní dimenzi, které bychom chtěli postupně dosáhnout u co největší části české populace patterdalů. Evropská populace PT se nadměrným použitím psa Mason´s Jett ( mohutný a silný pes, ovšem vynikající a tvrdý pracant), rozrostla do opravdu velkých rozměrů. Drtivá většina jeho potomků jsou psi velikostně nadlimitní, což je problémem většinové části evropské populace PT. Cesta zpět k menším jedincům ( o kterou se už dlouho ve svém chovu snažím ) vede pouze přes použití menších jedinců. Chov je cestou velkých kompromisů. Občas musíme někde citlivě ubrat, abychom na druhé straně zase něco získali. Vysoká produkce koncových "uživatelských" jedinců, kteří jsou sice vhodní pro lov, ale vzhledem ke svému rodokmenu již ne pro chov, je největší bolestí českého chovu PT. A jak jsem se i nyní přesvědčila, stejný problém má i celá Evropa. Cestou z této " bažiny " je pouze vyšší  využití (v  chovném programu )  jedinců s nižší kohoutkovou výškou a správně stavěnými hrudníky.

Berryho jsem v kruhu  musela vodit já, protože Linda brala Oryxe pana Konvičky, který se vystavoval ve stejné třídě. Díky tomu, že Oryx úžasná osobnost a na výstavu byl panem Konvičkou výborně připravený, stačilo Lindě jen pár zkušených pohybů, a Oryx stál tak, že skutečně zaujal, a v nabité konkurenci vybojoval krásné třetí místo !!! Pan rozhodčí kromě jeho hezkého exteriéru cenil i mnohé jizvy, které má mladý Oryx po souboji s jezevcem. Oryx je mladý a tvrdý pes, který má před sebou výbornou pracovní karieru.Vzhledem k jeho silně inbrednímu původu bude jeho užití v chovu dost limitováno, nicméně šanci určitě dostane.

V kategorii veteránů jsme mohli vidět jedenáctiletého Schwab´s Larry Dorit Goldemanové, který se předvedl v úžasné fyzické i psychické kondici. Jen o čtyři měsíce "mladší" byl Mason´s Jett pana Rudy Schwaba, a také on byl předveden ve vynikající kondici.Třetím veteránem byl předveden opět ve vynikající kondici dvojnásobný dědeček našeho Wochele´s Freddy - Schwab´s Grom. Dlužno uznat, že veteráni byli v lepší kondici než většina předvedených patterdalů. Tloušťka byla nejčastějším handicapem vystavovaných psů. Škoda, mnoho psů bylo slušných, jen byli nezřízeně obtloustlí. Nejspíš se s nimi příliš nepracuje :-(

Kategorie fen pokračovaly mladými fenami ve věku od 10 do 18 měsíců, kterou vyhrála slovenská  nádherná fenka Inka Srdcové eso ( zvaná Tara ) pana Juraje Ruži a Veroniky Klinkovej. Handloval ji pan Roman Nemesszeghy, který jí vystavuje také na Slovensku. Inka je vrhovou sestrou naší Ibbi. Ta se s Jezinkou nechytila, ale není divu, tato kategorie byla nejpočetnější, a byla také nejvíce nabitá hezkými fenkami. Podle mého vyhrála ta nejlepší, a mám z toho obrovskou radost ! Majitelům gratuluji :-) Takovou reprezentaci by si přál každý chovatel, mně se poštěstilo ! A Tarunka se má  svých majitelů jako princezna......:-)

Následovala kategorie fen od 18 měsíců do 4 let. Zde jsme měli naší Edith. Byla vybrána jako vítězka, a tak jsme se opět těšili z vítezství našeho chovu. Edith navíc právě hárala, bohužel ke krytí by byly potřeba tak ještě dva dny. Můj plán nakrýt Jessy v Německu na výstavě nepříbuzným psem tak nevyšel, škoda.

Kategorie fen od 4 do 7 let měla jen dvě soupeřky. Naší Xibi byla soupeřkou slušně obtloustlá hnědá fenka Leis Asta, jejíž pořadí na prvním místě bylo překvapením. Velká, mohutná a tlustá fena vyhrála nad elegantní a hlavně neuvěřitelně temperamentní Xibi, která v tom největším vedru předváděla svoje kousky, a soupeřku chtěla rvát na kusy i na stole. Byla komická a byla lepší. Nevadí, pro nás je tou nejlepší, a druhé místo neuráží :-) Opět je na "bedně" náš chov. Xibi si celou prohlídku rozhodčího velmi užívala, měla z ní radost a těšila se, že je po  více než roce pauzy od výstav, zase v " kruhu ".

Veteránky feny se představily také v dobré kondici. Nejstarší desetiletá Schwab´s Tinka skončila druhá, za maminkou našeho Wochele´s Freddy. Ta se ukázala jako veliká osobnost, od rozhodčího se nechala jakž takž prohlédnout, ale pak audience skončila, a ona se rozhodla všechno a všechny roztrhat :-) Osobnost jako hrom. I panu rozhodčímu se líbila její povaha a kondice. Už vím, po kom je Ríša tak temperamentní a elegantní, a taky vím, po kom je tak vzrušivý. Na třetím místě skončila Ríšova babička červená Schwabs Anne Busty.

A jak to celé dopadlo ?

Titul Best Puppy se nezadával, všichni vítězové kategorií nastoupili do kruhu najednou, a vybíralo se ze všech. Titul Best of Show Male získal mladý pes Leis´s Bobby, vítěz kategorie 10 - 18 měsíců. Po odchodu všech mužských vítězů pan rozhodčí vybral k překvapení všech ( i k mému ) naší  teprve sedmiměsíční Ori Srdcové eso ! Tak to byla tedy rána ! Best in Show female získala mladičká Ori, kterou jsem já nechtěla do kruhu vůbec vzít, protože jsem byla přesvědčená, že tak mladé zvíře nemůže tak vysoký titul získat. Linda mne ale ukecala, že je to škoda, a že když už jí naučila se hezky předvádět, že tedy musím Oríska vzít, ona že si vezme Jessy ( Edith ). Měla, holka moje, pravdu. Malá Ori se skutečně nádherně předváděla, pěkně na free, nemusela jsem nic moc dělat, jen jí občas dát pamlsek, když zrovna dlouho a hezky stála. Je hezká a skvěle se předvádí, možná i to pomohlo. V každém případě děkuji Lindě nejen za to, že jí předvádění dokonale naučila, ale i za to, že mne vlastně donutila Oríska o tak významný titul vůbec vzít. Jo, jo, nevyplácí se stahovat kalhoty , když brod je ještě daleko..........

 

Umíte si jistě představit tu naší cestu domů. Nabiti dojmy jsme cestu prokecali a dobře se bavili. Linda měla starost o naše přehřáté psy, které jsme na pumpě museli chladit vodou, protože náš " Modrý šíp " nemá klimatizaci, a sluníčko ještě nechtělo skončit svoje působení na celé Německo. I já měla o psy strach, a tak nainstalované větráčky na baterky pomáhaly chladit ta naše černá , červená a hnědá zlatíčka.

 

Thank you  Claudia and Alex Wochele and Rudy Schwab, for your  very nice Patterdale terrier Festival 2010 !!! Beautiful day !!!

Again it was nice to meet you all !!!

 

Pořadatelský tým : Claudia + Alex  Wochele, Rudy Schwab:

 Claudia Wochele a rozhodčí Robert Booth

 Alex Wochele

 Rudy Schwab

Organising the team did a great job !!! Thank you !!!

 

Foto z Festivalu :

nově přidány ještě fotografie pana Juraje Ruži ze Slovenska ( moc za ně děkuji ! )

 

Tak takhle byli Ubytovaní naši pejsci ( háravá Jessy kousek stranou )

 

Jezinka Srdcové eso

 

posuzování Anuky

 

 

Posuzování Oryxe

 

Linda s Berrym a Edith

 

 BeR´s Berry

 Oryx pana Konvičky

 Ibbi Srdcové eso

 Inka Srdcové eso pana Ruži

  Mordred Srdcové eso

..........................................................................................

Pár fotek z posuzování :

 Edith Srdcové eso v pohybu

 Edith Srdcové eso při posuzování

  

Xibi Srdcové eso - posuzování si užívala s radostí a úsměvem

  Jezinka Srdcové eso

 Cariba Naboria Anuka - free handling

 posouzení Anuka

 

Ori Srdcové eso - free handling

 

Mordred Srdcové eso - tak tady je pan rozhodčí překvapen, že ho chtěl Mordík právě sežrat

 Mordred

nakonec se prohlídka zdařila i přes Mordíkův nesouhlas

  BeR´s Berry

Bery snesl prohlídku se stoickým klidem, nicméně radost z ní neměl

 Oryx - posouzení

........................................................................................................................................................................................................

Výsledky Patterdale Terrier Festivalu 2010 v Konigsbachu najdete zde:

Reults Patterdale Festival :

 www.patterdaleterrier-germany.de/Englische%20Seiten/Home%20englisch%20komplett.htm 

 

 Výsledky českých a slovenských patterdalů :

Kategorie feny 4 - 10 měsíců :

 1. místo : Ori Srdcové eso ( chovatel a majitel : Zuzana Hodová )

 2. místo:  Cariba Naboria Anuka ( chovatel: Juan Vazquez/Antonio Colon, Puerto Rico , majitel: Zuzana  Hodová )

 3. místo: Wochele´s Tilly  ( chovatel a majitel : Claudia Wochele ). Wochele´s Tilly je dcerou našeho Harry Srdcové eso ( Hod´s Harry ), který je potomkem Gr.Ch. Yrrk  Srdcové eso a BeR´s Kimi, tedy vlastně vrhovým bratrem psa HUP Srdcové eso . Matkou Tilly je TGKKG Babsi

................................................................................................................................................................
Kategorie feny 10 - 10 měsíců:

 

1. místo : Inka Srdcové eso ( chovatel: Zuzana Hodová, majitel: J.Ruža a V. Klinková, Slovensko )

2. místo : Wochele´s Maya ( chovatel: Claudia Wochele, majitel:Hartelt Johannes Německo )

3. místo: Booth´s Shouia ( chovatel: Robert Booth, majitel:Krstev Sacha, Švýcarsko )

.....................................................................................................................................................................................

Kategorie feny 18 měsíců - 4 roky

 1. místo: Edith Srdcové eso (chovatel a majitel: Zuzana Hodová )

  2. místo: Schwab´s Pepper (chovatel: Rudy Scwab, majitel: Dietz, Gitte Hojen, Dánsko )

 3. místo: Wochele´s Jessy ( chovatel a majitel: Claudia Wochele )

.....................................................................................................................................................................................

Kategorie feny 4 - 7 let:

  1. místo: Leis´s Asta ( chovatel a majitel: Herman Leis. Německo )

  2. místo: Gr.Ch. Xibi Srdcové eso (chovatel a majitel: Zuzana Hodová )

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Kategorie feny nad 7 let - veteránky:

 1. místo: Schwab´s Ulla ( chovatel: Rudy Schwab, majitel: Claudia Wochele ) Schwab´s Ulla je matkou našeho  Wochele´s Freddy

 2. místo: Mason´s Tinka (chovatel: G. Mason, majitel: Rudy Schwab )

 3. místo: Schwab´s Anne Busty ( chovatel a majitel : Rudy Schwab) Anne Busty je babičkou našeho Wochele´s Freddy

...................................................................................................................................................................................................................................

Kategorie psi 18 měsíců - 4 roky :

 1. místo: BeR´s Berry ( chovatel: Renee Teichmer USA, majitel: Zuzana Hodová )

 2. místo: Schwab´s Rowdy ( chovatel: Rudy Schwab, majitel: Hinsch Jorn, Německo )

 3. místo: Oryx ( majitel: Jan Konvička )

..................................................................................................................................................................................................................................

Best in Show Female: Ori Srdcové eso (chovatel a majitel: Zuzana Hodová )

 7 měsíční Ori Srdcové eso BIS female 2010

 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

 

 



 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. deutsches PATTERDALE TERRIER FESTIVAL

12. + 13. Juli 2008

Pforzheim

JUDGE: Mr. Robert  BURNS ( 1. president PTCA - Patterdale Terrier Club of America )

  ROBERT  BURNS president PTCA

PICTURES :

 Xibi Srdcové eso (Best of Show female)

 Cloot´s Lips ( Best of Show male )

  Klass 1 PUPPY ( 4 - 10 měsíců ) - Males

 Klass 2 PUPPY ( 4 - 10 měsíců) - FEMALES

  Klass 3 mladí psi ( 10 - 18 měsíců )young males

 Klass 4 mladé feny ( 10 - 18 měsíců )young females

  Klass 7 (  psi 4 - 7 let )adult males  Klass 6 ( feny 18 měsíců - 4 roky )adult females

Více fotografií vítězů jednotlivých tříd bohužel nemám, protože jsem musela jít do kruhu vystavovat také.....škoda :-(

-----------------------------------------------------

 

Naši  úspěšní zástupci PT na FESTIVALU :

  ARCHIE  ZE  SMOLINKY maj. H. Dvořákové - vinner klass 7 ( psi od 4 do 7 let )M

  CÁCORKA SRDCOVÉ ESO Z. Hodové - vinner  Klass 4 ( feny 10 - 18 měsíců )F

  XIBI SRDCOVÉ ESO Z. Hodové - vinner Klass 6 ( feny 18 měsíců až 4 roky ) a nositelka titulu  BEST OF SHOW  FEMALE !!!

K vidění byly i různé druhy sklopců a dalších pastí, včetně betonových umělých nor:

             

Pár dalších fotografií z Festivalu :


 Kontrola chrupu byl někdy pořádný boj !!!

 Za první místo byla naše CÁCORKA Srdcove eso hodně chválená :-)))

 Mason´s Jet ( majitel Rudy Schwab )

 pořadatelský tým měl plné ruce práce

 Schwab´s Schoko veteránka   

 Schwab´s Larry - veterán

 užší výběr kategorie psů od 18 měsíců do 4 let

 Cloot´s Punchy

 bratr našeho Ríši ( Wochele´s Freddy )

 Schwab´s Grom ( dědeček našeho Ríši - Wochele´s Freddy )

 Schwab´s Glynn - bratr Groma

 Rony Cloot z Belgie

 Rudy Schwab pomáhal s organizací